Comuna Frătești

1. POZITIA GEOGRAFICA
Comuna Fratesti este asezata in partea central -sudica a judetului Giurgiu, fiind delimitata la sud de municipiul Giurgiu, la vest de comuna Stanesti,la nord-vest de comuna Izvoarele, la nord de comuna Stoienesti, iar la est de comunele Daia si Oinacu.
Coordonatele geografice ale satului de resedinta sunt:
43 57'18'' latitudine nordica,
25 58' longitudine estica.
Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunei Fratesti este situat in zona de interferenta a doua mari unitati de relief ale tarii si anume - Campia Romana cu subunitatea sa, Campia Burnazului si Valea Dunarii cu subunitatea Terasa I" Calarasi".
Altitudinile absolute extreme ale teritoriului sunt de : 92,2 m, cota maxima si 20m, cota minima (Valea Gripca din sud-estul satului Remus), rezultand o amplitudine maxima de 72,2m .
Din punct de vedere structural , teritoriul comunei se incadreaza in zona reliefului dezvoltat pe depozite loessoide, fapt care determina aparitia unor trasaturi specifice ale componentilor fizico-geografici.

2. LOCALIZAREA VETRELOR DE SAT
Privite sub acest aspect, satele comunei au o situatie diferita. Astfel , vatra satului Fratesti este situata in cea mai mare parte de Terasa I a Dunarii si in zona de contact a acesteia cu versantul Campiei Burnazului, pe cand celelalte sate au vetrele situate in intregime pe podul terasei sus - amintite.
Localizarea vetrelor de sat in aceste zone a fost determinata de expunerea prielnica spre soare, de adapostul relativ pe care il ofera versantul Campiei Burnazului dar mai ales de existenta panzelor freatice la mica adancime precum si a unor izvoare care apar la baza versantului.

 

3. POZITIA FATA DE CAILE DE COMUNICATIE

Inca din vechime teritoriul comunei Fratesti a fost asezat pe traseul sau la intersectia unor drumuri de importanta nationala sau judeteana, mai jos mentionate. Astfel , in perioada stapanirii romane in Dacia, pe acest teritoriu trecea drumul roman care pornea de la Dunare pe traseul localitatilor actuale : Giurgiu- Bucuresti-Tirgsor- Drajna, facand legatura cu Transilvania .
In perioada feudala pe aici treceau doua drumuri care uneau judetul Vlasca de capitala tarii si anume :
- drumul Giurgiu- Fratesti- Serpatesti -Stoienesti - Singureni- Bucuresti, cea mai scurta legatura dintre Dunare si orasul Bucuresti ,
- drumul Olacului (Postei) ce strabatea partea estica a teritoriului, pe traseul Giurgiu-Oinacu - Pietrele-Bucuresti.
Prin partea central-sudica a teritoriului, pe sub versantul Burnazului, trecea vechiul "Drum al Banului" amintit in documente inca din anul 1578, reprezentand granita dintre Tara Romaneasca si raiaua turceasca a Giurgiului, delimitat in anul 1544 de catre domnitorul Mircea Ciobanul impreuna cu banul Teodosie (de aici numele de
" Drumul Banului" .
In prezent comuna Fratesti este intersectata de urmatoarele cai de comunicatie de interes judetean sau national :
-Drumul national 5 Bucuresti - Giurgiu, tronson al soselei europene E20,
- Soseaua interjudeteana Giurgiu-Tirgoviste,
- Calea ferata Bucuresti- Giurgiu,
- Calea ferata Giurgiu-Videle.
Comuna Fratesti are o asezare geografica favorabila fiind situata la o departare de 55 Km fata de orasul Bucuresti si la numai 8 km spre nord de orasul Giurgiu.
Intre satele componente ale comunei exista o departare de 3 km, ele fiind legate de satul de resedinta prin drumuri pietruite sau asfaltate.

 

Înapoi